Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Πώς να ελέγξετε τον κέρσορα του υπολογιστή σας χωρίς ποντίκι, χρησιμοποιώντας μόνο το πληκτρολόγιο

οποίους θα μπορούσατε κάποια στιγμή να βρεθείτε στην ανάγκη να πλοηγηθείτε στα Windows σας χρησιμοποιώντας μόνο το πληκτρολόγιο: αδυναμία να συνηθίσετε το touchpad, κάποιος τραυματισμός στο χέρι ή και απλώς το ότι έτυχε να μην σας βρίσκεται διαθέσιμο ποντίκι.

Εάν το πληκτρολόγιό σας διαθέτει Numeric Pad (τα πλήκτρα με τους αριθμούς στο πλάι), η ενσωματωμένη στα Windows λειτουργικότητα που λέγεται Mouse Keys θα σας καλύψει χωρίς να χρειαστεί να εγκαταστήσετε απολύτως τίποτα. Σε διαφορετική περίπτωση (π.χ. στα περισσότερα laptops), η λύση είναι να χρησιμοποιήσετε το MouseFIGHTER.

Mouse Keys

Η επιλογή MouseKeys έρχεται προεγκατεστημένη με τα Windows και μπορείτε να την βρείτε στον Πίνακα Ελέγχου, και συγκεκριμένα στη διαδρομή: “Control Panel\Ease of Access\Ease of Access Center\Make the keyboard easier to use”. Ενεργοποιώντας τη, αποκτάτε τη δυνατότητα να μετακινείτε τον κέρσορα χρησιμοποιώντας αποκλειστικά τα πλήκτρα του Numeric Pad που βρίσκονται στα δεξιά του πληκτρολογίου σας.

mouse-keys-enablemouse-keys-settings

Το μειονέκτημα της παραπάνω λύσης είναι ότι η χρήση της βασίζεται αποκλειστικά στα πλήκτρα του Numeric Pad, πράγμα που σημαίνει πως πιθανότατα δεν μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε στην περίπτωση που διαθέτετε φορητό υπολογιστή. Κι αυτό γιατί στα περισσότερα laptop το Numeric Pad απουσιάζει για λόγους οικονομίας χώρου.

MouseFIGHTER

Το MouseFIGHTER είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που κάνει ό,τι και το Mouse Keys που προαναφέρθηκε. Η διαφορά του είναι ότι δεν βασίζεται στα πλήκτρα του Numeric Pad και ότι μπορείτε να παραμετροποιήσετε περισσότερες ρυθμίσεις. Πιο συγκεκριμένα, μπορείτε να αλλάξετε το πλήκτρο με το οποίο ενεργοποιείται (από προεπιλογή είναι το Caps Lock), αλλά και να επιλέξετε τα πλήκτρα τα οποία θέλετε να χρησιμοποιείτε για την πλοήγησή σας. Επιπλέον, η κίνησή του MouseFIGHTER δείχνει ομαλότερη σε σχέση με αυτή του Mouse Keys.

mf-startmf-keysmf-settingsmf-adv-settings

Το MouseFIGHTER λειτουργεί σε όλες τις εκδόσεις των Windows και η εγκατάστασή του απαιτεί το .NET Framework 2.0 ή νεότερο, το οποίο όμως πιθανότατα θα το έχετε ήδη εγκατεστημένο.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.mousefighter.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου